Stappenplan voor het vinden van werkgeluk

Millennials staan bekend om hun jobhop gedrag. Veel organisaties vinden het dan ook lastig onze generatie voldoende te triggeren om daadwerkelijk bij de organisatie te blijven. Onze grootste angst is gevangen te raken in een baan waarin we niet genoeg geprikkeld worden met nieuwe uitdagingen. Helemaal nu de Nederlandse banenmarkt weer aantrekt, zijn er interessante beschikbare banen in overvloed. In dit artikel vertellen we je meer over het vinden van jouw werkgeluk.

Het is niet dat we opzettelijk zo aan het jobhoppen zijn, maar persoonlijke ontwikkeling staat bij ons als millennials nou eenmaal hoog in het vaandel. Ondanks dat een groot deel van de millennials graag van baan zou veranderen, wordt het toch nog lastig gevonden de daad bij het woord te voegen. Dit is ook niet gek, aangezien je waarschijnlijk niets te klagen hebt in je huidige baan. Toch heb je last van lentekriebels en haal je uit je huidige baan niet meer de voldoening die je eigenlijk zoekt. Lees dan snel verder en kom zo een stap dichterbij werkgeluk.

Ga na of je nog gelukkig bent in je huidige baan

Dit is misschien wel de moeilijkste stap van allemaal. Het is heel lastig om aan jezelf toe te geven dat je misschien een verkeerde keuze hebt gemaakt door ooit aan deze baan te beginnen. Of misschien was je in het begin wel heel gelukkig in deze baan, maar biedt het momenteel gewoon niet meer wat je zoekt. Dat je nou eenmaal afgestudeerd bent aan een bepaalde opleiding betekent natuurlijk niet dat je hier voor de rest van je leven aan vast hoeft te zitten. Juist als je net bent afgestudeerd, is het logisch dat je nog zoekende bent en niet meteen terecht komt in de baan die echt bij jou past.

Achterhaal wat precies het probleem is

Een probleem pak je aan bij de bron en het zou natuurlijk jammer zijn als je in je nieuwe baan weer tegen dezelfde lamp aanloopt door ergens aan te beginnen waar je geen werkgeluk uithaalt. Om hier inzicht in te krijgen kan je voor jezelf uitschrijven wat voor jou de grootste knelpunten zijn in je huidige werk. Is dit iets wat gaat veranderen bij een andere baan, of ben je gewoonweg te kritisch omdat je een beetje in de sleur zit? Zijn de problemen waar je tegenaan loopt alleen werkgerelateerd of hangen ze ook samen met je privéleven? Soms helpt het ook om voor jezelf uit te schrijven wat jij wel leuk vindt om te doen en wat jouw sterke eigenschappen zijn in een organisatie. Zo kom je er makkelijker achter wat je in jouw huidige functie tekort komt.

Bedenk wat je wel wil

Wanneer je in kaart hebt gebracht wat de oorzaak is van het probleem kan je dit omzetten naar een wens voor de volgende stap in je carrière. Misschien was je er altijd van overtuigd welke kant je op wilde met je carrière en blijk je toch nog niet het werkgeluk te hebben gevonden. Dan is het heel lastig om te bepalen wat je dan wél wil. Tijdens je opleiding is het heel normaal dat je de gebaande paden volgt en je tentamens maakt, maar als je dan echt afgestudeerd bent moet je het zelf doen. Ook als je al een aantal jaar werkervaring hebt, kan het heel lastig zijn om te bedenken wat je nou precies wil en waar jij gelukkig van wordt in je werk. Voor veel millennials is gebleken dat salaris al lang niet meer het belangrijkst is, maar dat vooral de ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit van een werkgever een functie aantrekkelijk maken. Het kan helpen om online (persoonlijkheids-)testen in te vullen om erachter te komen wat voor werk bij je past en waar jij goed in bent.

Maak een plan hoe je dit gaat bereiken

Als je helder voor jezelf hebt waar je naar opzoek bent en wat je mist in je huidige baan, bedenk dan voor jezelf hoe je dit wil gaan realiseren. Misschien blijkt wel dat de eisen die jij hebt voor je droombaan niet realistisch zijn en moet je gewoon leren iets meer voldoening te halen uit je huidige werk. Maar als er wel degelijk een groot verschil zit tussen je huidige functie en de mate waarin deze voldoet aan jouw eisenpakket dan is het tijd om het roer om te gooien. Vaak kan je als hoogopgeleide in veel verschillende functies aan de slag. De kwaliteiten die je bij de ene baan nodig hebt, kun je in andere functies ook weer inzetten. Hierdoor zullen er meerdere functies zijn die goed bij je passen. Niet iedereen heeft dit voordeel. Zo is het voor lager opgeleiden bijvoorbeeld veel lastiger om zomaar een switch te maken, aangezien daar vaak ook herscholing bij hoort. Omarm het feit dat dat je de mogelijkheid hebt om iets te vinden wat wel echt bij je past en ga hier dan ook vol voor. Dit zal helpen bij het vinden van jouw werkgeluk.

Dien je ontslag in en volg je hart

Het indienen van je ontslag maakt alles heel definitief en daarom is dit misschien emotioneel wel de zwaarste stap om te nemen. Het voelt alsof je je huidige werkgever laat vallen terwijl je het over het algemeen best naar je zin hebt gehad. Zonder deze ervaring was jij nu niet een stapje dichterbij je droombaan gekomen (je weet tenslotte weer iets beter wat je niet wil) en daar ben je je huidige werkgever natuurlijk heel dankbaar voor. Je wil dan juist niet ondankbaar overkomen. Helemaal als je nog geen nieuwe baan hebt, kan het onzeker aanvoelen om juist zo’n drastische stap te nemen en echt je ontslag in te dienen. Toch is het belangrijk om deze stap te nemen om juist ook verder te kunnen met je eigen ontwikkeling. Speel open kaart met je werkgever want hier heeft hij uiteindelijk het meest aan.

Soms is het zo dat je slechts over bepaalde aspecten in je werk ontevreden bent. Misschien blijkt bij stap twee bijvoorbeeld al dat je eigenlijk over alles tevreden bent, behalve je secundaire arbeidsvoorwaarden. Je hoeft dan natuurlijk niet meteen je ontslagbrief te gaan opstellen om maar zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te kunnen beginnen. Je kan dan best eens een balletje opgooien bij je leidinggevende om te kijken of hier misschien nog iets aan gedaan kan worden.

Wil jij echt iets bereiken door middel van persoonlijke en professionele coaching? En wil je tools bij het vinden van werkgeluk?
Een succesvol coachtraject begint bij een coach die past bij de coachee. Hoe beter de match, hoe effectiever en duurzamer het traject.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.