De invloed van bevlogenheid op jouw werkgeluk

Karel is om 8 uur al op kantoor. Hij heeft gisteren een grote klus niet afgekregen en daar heeft hij de hele avond van gebaald. Hij heeft gisteravond lang doorgewerkt en was daarna helemaal gaar. Thuis moest hij nog wat documenten doorlezen om zich voor te bereiden op een vergadering. Volgende week is de diploma-uitreiking van zijn dochter, maar Karel denkt niet dat hij het gaat redden; hij moet nog veel te veel doen op werk en moet die dag een grote klus afronden.

Rick komt om half 9 opgewekt aan op zijn werk. Hij voelt zich uitgerust en heeft zin om aan zijn dag te beginnen. Vandaag gaat hij werken aan een paar uitdagende klussen en hoopt dat hij vanmiddag nog wat tijd over heeft om zijn collega ergens mee te helpen. Volgende week heeft Rick een werkafspraak verzet, zodat hij een middag vrij kon nemen. Hij heeft afgesproken iets leuks te gaan doen met zijn gezin.

Bevlogenheid

Bovenstaande voorbeelden zijn duidelijk verschillend. Karel werkt hard, maar doet dit vanuit een gevoel van moeten. Zijn werk geeft hem geen energie, integendeel; hij voelt zich uitgeput en opgebrand na een werkdag. Toch gaat hij vaak in de avonduren nog door en schuift hierdoor zijn familie en vrienden opzij. Rick daarentegen laat iets heel anders zien; hij heeft zin in zijn werk, voelt zich betrokken bij de organisatie waar hij werkt en doet graag wat extra’s. Ook al is hij soms moe na een drukke werkdag, hij voelt zich ook voldaan. Zo nu en dan neemt hij een middag of een dag vrij en voelt zich hier goed bij; hij vindt het belangrijk om tijd te hebben voor vrienden en familie. Rick lijkt een bevlogen werknemer, Karel niet.

Burn-out of werkgeluk?

In beide voorbeelden stevenen de mannen allebei op een heel ander doel af: Karel zou zomaar richting een burn-out kunnen gaan, terwijl Rick alleen maar meer werkgeluk zal ervaren. Het is overbodig te zeggen dat je het liefst bevlogenheid nastreeft. Hoe kun je dit voor elkaar krijgen? Hiervoor is het belangrijk een balans te vinden tussen energiebronnen en taakeisen. Energiebronnen zijn op te delen in werkgerelateerde energiebronnen (zoals autonomie en waardering) en persoonlijke energiebronnen (bijvoorbeeld eigenwaarde en optimisme). Het zijn dingen in je werk die je energie geven. Taakeisen daarentegen zijn taken die je moet uitvoeren omdat ze bij je functie horen. Het uitvoeren van deze taken kost energie. Wanneer deze taken te zwaar worden, gaan ze stress opleveren, wat een negatief effect heeft op je welzijn.

Tips voor meer bevlogenheid

  1. Reflecteer regelmatig op je eigen functioneren en gedrag. Hierdoor kom je meer in contact met je eigen behoeftes en wensen.
  2. Breng je eigen energiebronnen en taakeisen in kaart. Bedenk waar jij energie van krijgt in je baan, zowel op werkgerelateerd vlak als op persoonlijk vlak.
  3. Kom voor jezelf op. Door voor jezelf op te komen en ook af en toe ‘nee’ te zeggen, voorkom je dat de taakeisen gaan overheersen.
  4. Wees niet bang voor verandering. Verandering hoort bij het leven en is soms nodig om de juiste weg te vinden. Overheersen de taakeisen op jouw werk en krijg je daar stress door? Dit gaat ten koste van je bevlogenheid. Ga na of je hier iets aan kan veranderen.

In balans met loopbaancoaching

Kortom, een balans tussen taakeisen en energiebronnen leidt tot bevlogenheid en bevlogenheid leidt tot werkgeluk. Het is de moeite waard om jouw persoonlijke balans tussen de taakeisen en energiebronnen van jouw baan te ontdekken en hiermee jouw bevlogenheid te stimuleren. Persoonlijke begeleiding, zoals loopbaancoaching, kan een goede manier zijn om dit proces simpel en efficiënt te laten verlopen.

Sparren met een coach over jouw bevlogenheid, werkgeluk, of een ander thema dat speelt in jouw leven? Meld je dan nu vrijblijvend aan door hier te klikken, zodat wij voor jou op zoek kunnen gaan naar de perfecte coach!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.