“Life begins at the end of your comfort zone”

Je comfortzone: de situatie waarin jij je prettig en veilig voelt. Hier uit stappen kan spannend en eng zijn. Toch lijkt iedereen te benadrukken dat dit is waar je groeit, waar je écht leeft.

Comfortzone, leerzone, paniekzone

Je hoort vaak tips zoals ‘Spreek een keer een vreemde aan op straat’ of ‘Zeg ‘ja’ op iets waar je normaal gesproken ‘nee’ op zou zeggen’. Helpen deze tips echt bij persoonlijk groei? Wat zegt de wetenschap hierover? ‘Comfortzone’ lijkt geen evidence-based theorie of model te zijn. Het wordt in de wetenschap vaak gebruikt als metafoor voor leren. Zo zou net buiten je comfortzone de ‘leerzone’ zich bevinden. In deze zone doe je leerervaringen op; veranderingen waarmee persoonlijke groei kan plaatsvinden. Daarbuiten bevindt zich de ‘paniekzone’; hierin ben je de mogelijkheid om te leren en veranderen voorbij en verkeer je in een staat van stress waarbij prestaties juist kunnen verslechteren. Prestaties worden beter wanneer de druk wat wordt opgevoerd, maar als op een bepaald moment de druk teveel wordt, heeft dit juist een negatief effect.

comfortzone, leerzone, paniekzone, uitdaging, persoonlijke groei

Uitdagingen creëren

Om leren en veranderen teweeg te brengen, is het dus belangrijk dat je je net buiten je comfortzone bevindt, maar dat je niet in de paniekzone terecht komt. En hoe kom je dan buiten je comfortzone? Wetenschapper Mike Brown stelt dat optimale leersituaties niet ontstaan uit het geforceerd creëren van stresssituaties. Dit kan namelijk juist voor negatieve uitkomsten zorgen. Het is belangrijk dat je jezelf blijft uitdagen en hiermee de grenzen van jouw comfortzone opzoekt. Deze uitdagingen moeten in de kern authentiek zijn en jouw persoonlijke keuzes centraal hebben staan. Het is dan ook belangrijk dat je vertrouwen hebt in de uitdaging die je voor jezelf stelt.

Uitdaging is dus wel nodig om te kunnen groeien. Het is helemaal niet verkeerd om regelmatig de grenzen van jouw comfortzone op te zoeken om hiermee jezelf te ontwikkelen. Let er hierbij wel op dat je niet daardoor in een continue staat van stress raakt, dit is juist nadelig voor je persoonlijke ontwikkeling en hier leer je niet van.

Meer achtergrondinformatie? Lees hier twee interessante artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden coaching

Vind de coach die perfect bij jou past! Maak een account aan en vul direct de vragenlijst in. Binnen enkele uren ontvang je een uitnodiging voor de telefonische intake.

Teamcoaching

Heb je interesse in teamcoaching? Klik hier voor meer informatie of neem direct contact met ons op via info@gingermood.nl. 

Voor coaches

Heb jij interesse in aansluiten bij de Gingermood coach-community? Indien je voldoet aan de selectie-criteria kun je je aanmelden via dit formulier. Gingermood neemt dan binnen 14 werkdagen contact met je op om te onderzoeken of er een eventuele match is.